Håll koll på vikten!

… och då menar jag inte din vikt utan vikten på maten!

Har du bestämt dig för att gå upp/ner i vikt och så måste du för det första ha en plan med kosten. Hur många gram protein, kolhydrater och fett ska du äta per dag? Det finns allmänna riktlinjer att gå på men hur just din energiprocent kan/bör se ut är väldigt individuellt och man får helt enkelt pröva sig fram beroende på dina mål. Till att börja med måste du veta hur du ska räkna ut vad du stoppar i dig. Första steget är att förstå hur många kalorier de olika näringsämnena innehåller.
Protein: 4 kcal/gram
Kolhydrat: 4 kcal/gram
Fett: 9 kcal/gram


Ex Kesella lätt (något jag ALLTID har hemma)

INNEHÅLL PER 100 GRAM:

Kcal:75
Protein: 13
Kolhydrat: 3,5 gram
Fett: 1 gram

Jag äter som kvällsmål ex 1 burk Kesella lätt (250 gram) med 20 gram nötter och 20 gram bär. Hur ska man då veta hur mycket det innehåller?

Kesella lätt 250 gram

 • Kcal: 75 x 2,5 (250/100) = 187,5
 • Protein: 13 x 2,5 = 32,5
 • Kolhydrat: 3,5 x 2,5 = 8,75
 • Fett: 1x 2,5 = 2,5


Nötter 20 gram

 • Kcal: 669 x 0,2 (20/100) = 133,8
 • Protein: 14,3 x 0,2 = 2,9
 • Kolhydrat: 13 x 0,2 = 2,6
 • Fett: 62 x 0,2= 12,4

Frusna bär 30 gram

 • Kcal: 50 x 0,3 = 15
 • Protein: 1 x 0,3 = 0,3
 • Kolhydrat: 10 x 0,3 = 3
 • Fett: 1 x 0,3 = 0,3

Total: Protein 35,7; Kolhydrat 14,35; Fett 15,2; KCAL 336,3

E% blir då enligt följande: Med energiprocent (E %) menas hur stor andel av energin i maten som de olika energigivande näringsämnena (protein, kolhydrat och fett) bidrar med.


Protein – 35,7 x 4 = 142,8 → 142,8 / 336,3 = 0,42 = 42%E
Kolhydrat – 14,35 x 4 = 57,4 → 57,4 / 336,3 = 0,17 = 17%E
Fett – 15,2 x 9 = 136,8 → 136,8 / 336,3 = 0,406 = 41%E

Vill du nå ditt mål snabbt så  upp en plan och se till att väga maten och räkna på vad du äter. Då kan du också följa upp dina resultat och se vad som fungerar bäst för just din kropp. Jag ger mitt kostschema ca 2 veckor och utvärderar efter det.

Även om det känns lite “overkill” för vissa så kan det ibland vara klokt att iallafall checka av ibland hur många kalorier ex frukosten egentligen ligger på. Det är lätt att lägga till lite hela tiden och så hoppsan så ökade frukosten från 300 kcal till 500... =)

För er som inte orkar räkna finns det massor av sajter som räknar ut kalorierna åt en bla www.matdagboken.sewww.minmat.net eller www.piggelino.se.Var med och förändra mat-Sverige!

Sid Knutsson, VD för fitnessguru.se är initiativtagare till att förändra det mat-Sverige vi lever i idag. Han letar nu med ljus och lykta efter andra som också tycker att vi förtjänar att få veta det korrekta näringsvärdet av det vi får i oss när vi väljer att äta mat från kartong, konserv och påse.
Så här skriver han i ett öppet brev till kommunfullmäktige:


"Hej,

Mat idag är inte vad den var förr. För länge sedan var mat en bristvara och alla innovationer som ledde till större skördar och billigare mat var något fantastiskt som räddade liv från hungersdöden. Idag är situationen den omvända, all lättillgänglig mat leder till välfärdssjukdomar som diabetes, fetma, vissa cancerformer och i värsta fall döden hos de olyckligt drabbade.

Missförstå inte, det här är inte en namninsamling mot mat utan mot felaktig märkning och medvetet förvirrande av konsumenter. Idag ligger matindustrin ljusår bakom vår kunskap kring kost och vilka konsekvenser felaktiga matval kan få. Många av de innovationer som skett de senaste decennierna inom matforskningen har varit negativa. Vem kan glömma transfetterna som vid första anblick ter sig som ett perfekt sätt att hålla mat färsk länge. Idag vet vi att dessa har allvarliga hälsokonsekvenser och har därför förbjudits.

Vi kräver inga omstörtande revolutioner inom matbranschen utan vill enbart att alla ska få valet att välja vad de äter. För att detta ska vara möjligt krävs det dock korrekt märkning av samtliga matvaror.

Vi vill så fort som möjligt se lagstiftning för/mot;

1. Korrekt märkning av mat med innehåll av kcal, protein, kolhydrater och fett på samtliga matvaror. Även restaurangmat!

2. Inga förvillande märkningar såsom GDA.

Mvh

Sid Knutsson VD Fitnessguru Sweden AB samt följande:........."

Jag skriver på!

Gör du?

Klicka här för att göra detsamma!
:D


En artikel värd guld!

Ännu en gång har Fitnessguru.se gett oss en otroligt bra och kunskapsnyttig artikel.

Den handlar om hur tjejer inte ska slösa bort otaliga timmar på löpband och crosstrainer utan istället våga sig in bland det silverskinande stålet och lyfta tungt, tungt, tungt!

Klicka på bilden för att läsa artikeln!


Bild lånad från fitnessguru.se

UTMANING

Finns det något du väldigt gärna vill göra, köpa, prova, smaka men aldrig tar dig råd eller tid att göra pga egentligen ganska dåliga ursäkter?

Kanske är det en tatuering som du väntar på att få göra för att du först måste.....
Kanske är det en upplevelse du drar ut på för att du måste förtjäna den?
Kanske är det kläder, ett besök hos frissan eller ett nytt träningsverktyg du vill ha?

UTMANING:
Genomför det där du sedan länge velat göra, köpa, prova, smaka!
Varför ska man saka bort det godaste till sist, liksom i en godispåse, bara för att ha något gott att vänta på?
Vi är alla på väg mot en ny fysik men vi får inte glömma att älska och skämma bort de mjuka extrakilona eller de blyga spagettiarmarna vi i nuläget bär - de är en del av den person du är idag och den personen skall också pysslas om!

Ge dig själv Egen-tid.

Gör det!

I spotlighten idag...

...hamnar vår deltagare Camilla som delat med sig av ett to-die-for-recept på sin blogg.
Text och bild tagen direkt därifrån...


RECEPT - Proteinmjukglass

I just died and went to protein-heaven.

RECEPT - Proteinmjukglass

Du behöver:

Så här gör du:

Vispa kesellan och proteinpulvret med en elvisp. Ställ in i frysen i 30 min, ta ut och vispa igen. In med glassen i ytterligare 30 min och vispa en sista gång. Servera direkt, gärna med lite bär eller nötter till. Som mjukglass, fast bättre. På alla sätt och vis.

HEJ BEACH 2011!!!

 

---------------------------------------------------

Klicka här för att komma till hennes blogg!

---------------------------------------------------


Ny reklamfilm från våran sponsor DCore

DCORE - Focus on your performance (COMMERCIAL) from AFOS on Vimeo.

 


Mina hjälpmedel för viktnedgång!

Jag har idag gått ner ca 36 kilo och jag får ofta frågan "Hur har du gjort?". Här kommer därför några av mina bästa tips.

För att lyckas hålla mig på banan i min viktnedgång har jag använt med av lite olika tjänster och finesser. För att veta att jag inte stoppar i mig för mycket mat varje dag så väger jag allt jag äter på en matvåg, detta registrerar jag sen på viktklubb.se som ger mig en överskådlig bild av hur mitt intag sett ut under en dag.
Just nu äter jag efter det kostschema som Lina gjort åt mig.

Jag ser också till att skaffa mig så mycket kunskap jag kan om det liv jag vill leva och hur jag ska göra för att nå mina mål. Väldigt mycket av detta handlar om hur jag ska lägga om kosten och i vilken ordning jag ska äta de tre olika nyttoämnena kolhydrater, fett och protein.
De dagar jag tränar ser jag till att alltid äta minst hälften av de förbrukade kalorierna och dem stoppar jag i mig genom att äta mer protein, t.ex. en proteindrink och lite snabba kolhydrater.
Protein behövs för musklernas återuppbyggnad och de snabba kolhydraterna ger kroppen extra energi för att kunna bearbeta proteinet snabbare så det kommer till musklerna så fort som möjligt.
Jag ser till att äta så mycket bra fetter som möjligt t.ex. avokado, lax, tonfisk, olivolja etc.

Se till att du aldrig glömmer bort vilken väg du vill gå.
För att aldrig glömma ser jag till att aldrig missa Biggest Loser som visas mån-tors kl 19:00 på kanal 5. Jag ser till att titta på alla tränings- och kostprogram jag kan och jag prenumererar på iForm - allt detta bara för att minnas vart jag vill. Det har verkligen varit behjälpligt och nu går allt på rutin.

En annan viktig komponent är det jag skrivit om så många gånger förut - ha ett bra supportteam runtomkring dig! Den här resan är så mycket lättare att ta om du har vänner och familj runt dig som vill hjälpa dig.

Om du var en bil och din tank bara behövde och bara rymde 50 liter, varför ska du då tanka i 75 liter?

Då måste den överflödiga bensinen lagras någon annanstans - i hjulen, karossen och sätena.
I människans fall omvandlas överskottet av energi till fett som lagras i fettdepåer på ex mage, rumpa, ansikte och lår.

Detta var bara några av de saker jag använt mig av och som jag aldrig velat vara utan. Kanske fungerar det för dig med? Kanske inte. Vi är alla olika och det finns inte en enda lösning för oss alla. Men en sak vi som vill gå ner i vikt har gemensamt är att alltid se till att vi gör av med mer energi än vi stoppar i oss.
Så... mina tips:
 • Köp en matvåg och väg allt du äter - utan undantag.
 • Gör av med mer energi än du stoppar i dig!
 • Kunskap är makt. Knowledge is key. Skaffa dig kunskap om allt som rör ditt mål.
 • Ha ett fungerande stöd runomkring dig.
 • Se till att du aldrig glömmer vart du vill. Sätt upp bilder på bra mat, på din inspirationskälla etc.
 • Hitta ett mantra som fungerar. När jag tränar använder jag mig utav "I dare you to quit!", det får mig att orka fortsätta. När jag går i affären och vill stoppa ner onödiga onyttigheter i korgen tänker jag "Va stolt du kommer vara om 15 sekunder när du inte stoppat den där chipspåsen i korgen!"

 

Hur gör du för att nå dina mål?


Ett kilo muskler väger mer än ett kilo fett?

En av de vanligaste "rygg-klapparna" man får när vikten inte går ner trots att man börjat träna är "Men du börjar ju bygga muskler nu och dom håller jättemycket extravatten!" eller det berömda "Men du... muskler väger ju faktiskt mer än fett..."

Nog för att ovanstående text till viss mån stämmer men dessa kommentarer är ändå i all sin välmening inte särskillt konstruktiv för den som behöver stöd och ordentligt konstruktivt reality-pepp - den som gör ont att höra.
Dessa ord kan absolut användas för att höja för ens självförtroende och vid stunder då man behöver intala sig att allt inte är omöjligt, och de kan också vara nödvändiga att ta till vid känslomässiga dalar men dem är inget man ska ursäkta sin ickebefintliga viktminskning med eller något man bör bygga upp sin viktminskning kring.

Det där vattnet stannar inte kvar i kroppen for-ever och det får dig heller inte att stå på +/-0 för alltid.
Att ett kilo X väger mer än 1 kilo Y är ju inte heller riktigt riktigt men däremot är volymen på ett kilo fett större än ett kilo muskler. Så för att rätta min rubrikrad vill jag istället skriva "En liter muskler väger mer än en liter fett."


Här ser ni ca 2,3 kg fett vs 2,3 kg muskel. Ganska stor skillnad eller hur?
En något pixlig bild men enligt källan ska den där klumpen motsvara ca 2,3 kilo fett - givetvis tagen från hela kroppens depåer.

Rätt ballt va?Ta en titt på dig själv efter att du sett det här...

Det är sällan man ser en film som får en att känna på det här sättet.
Tack Nick Vujicic för att du är en sån otrolig människa.
Tack!


Om mina mål

Förr satte jag aldrig upp mål för jag var så rädd för att misslyckas och av samma anledning utmanade jag aldrig mig själv till någonting. Det var mycket mer bekvämt att bara… leva på.

Idag älskar jag utmaningar!
Jag använder dom för att nå det faktiska viktmålet men på köpet får jag även ett höjt självförtroende.
Det spelar inte så jättestor roll hur utgången av det hela blir.
Ta t.ex. den gången jag skulle göra knäböj i smithmaskinen* för första gången.
Jag hade sneglat på den där jävla makapären länge men aldrig vågat tills plötsligt en dag när Daniel, min sambo, bestämde åt mig att det var dags att komma över min tröskel.
Jag ställde mig framför skivstången och började skaka i hela kroppen.
Jag ställde mig under stången och placerade den bakom nacken.
Jag grät.
Jag ville inte.
Jag var så rädd för att misslyckas och jag var så obekväm med allas blickar (som egentligen inte alls var riktade på mig!).
Jag gjorde två rädda småböj, tittade på Daniel och vädjade om att få sluta men han lät mig inte…
Jag skulle göra sex knäböj.
Framför smithmaskinen finns en stor spegel.
I spegeln såg jag en högröd svag version av mig själv – jag gillade inte den synen.
Jag skulle bevisa för mig själv att jag kunde.
Jag ruskade om huvudet, spände blicken i mina tårfyllda ögon och tog ett djuptandetag… sen gjorde jag sex djupa knäböj!
So what hur de såg ut!
So what om de var helt korrekta?

Det viktiga var att jag antog utmaningen och trotsade min rädsla om att inte lyckas…

Mitt självförtroende steg till skyarna den dagen.
Likaså dagen jag vågade springa, dagen jag vågade bada offentligt och dagen jag gjorde min allra första hjulning.

Under de här 100 dagarna ska jag tappa de sista kilona så jag når min riktmålvikt och jag ska lära mig att poia samt blåsa eld.
Om jag är rädd?
Lite.
Om jag ska ta mig förbi den rädslan?
Lita tryggt på det.

Lita tryggt på det...

 

 

 

*Smithmaskin

Denna maskin är egentligen en skivstång som har utrustats med en form av åkbana som styr rörelsen i en lodrät bana. Det finns varianter som även har en något lutad bana. Runt denna bana finns någon form av stödben som håller balansen åt utövaren. Det som kanske är mest uppskattat med denna maskin, är möjligheten att avbryta övningen i vilket läge man vill, genom att låsa fast stången i åkbanan. Att låsa och lossa stången görs genom att vrida på stången åt något håll. Belastning ändras genom att hänga på viktskivor på stången, precis som en vanlig skivstång. Utan vikter väger stången cirka 25 kg, men det finns varianter som är avlastade med hjälp av motvikter i vajrar och dessa väger utan vikter i princip ingenting.

Källa: wikipedia

GE INTE UPP!

En reminder för alla som någon gång blivit avvisade eller som alltid tycks tappa greppet...

Ge inte upp, för du har ingen aning om vart du kommer ta dig själv i framtiden.

I Spotlighten idag...

... står allas våran Åsa.
En god, grym och modig tjej med huvudet på skaft.

Idag skrev hon på sin blogg om Motivation och risken för avsaknaden av den och vad gör vi när vi hittar sånt som kan inspirera och hjälpa andra att nå sina mål?

Jo, vi sprider vidare.

Tack ÅSANS TRÄNING; KOST & TANKAR
!
Gästinlägg:

"Att jaga undan tvivlen....

Synkroniserar iphonen så då kan jag ju passa på att skriva ett till inlägg. Tänkte skriva om motivationen och hur jag tänker göra när den sviker och man vill slänga allt åt sidan.

Även om det fysiska är viktigt, så är det mentala en av de största grejerna att jobba med oavsett åt vilket håll du vill se din kropp utvecklas. För alla blir vi trötta, hungriga, trötta och sjuka ibland. Min tips är att tänka efter före, skriv ner varför du gör det du gör, inte bara vad dina mål är utan vad vill du åstadkomma med det, vilka känslor tror du kommer komma med att slutföra det. Den kan du ta fram i stunder när allt bara känns blä och fundera om inte känslan av att ha slutfört det, av att ha slutat ha ont, kunnat ha de där kläderna utan att känna sig obekväm gör det värt att fortsätta.

Men tänk även efter, var är din svagheter och styrkor. Triggar trötthet och hunger fram chokladsuget, är det hopplöst att komma ut när du väl landat i soffan. Planera och ha kontrollfrågor färdiga. Ta med träningsväskan så du besöker gymmet innan soffan. Diskutera med dig själv, när du fastnar framför godishyllan på ica säg saker till dig själv som "är det inte bara hungern som talar, vet du vad om du fortfarande är sugen efter middagen så får du promenera tillbaka hit och välja ett avsteg men annars så får det vara", "hade inte du ett par byxor som du ville få sitta som en smäck? tror du att den där chokladen är ett bra steg mot det?"

Ni vet den där djävulen och ängeln som sitter på vardera axel, ta över deras röst, bli den som sitter på din egen axel och ifrågasätt alla negativa tankar och ursäkter till dem inte håller längre.

När livet sliter och drar, minns att det alltid kommer göra det i någon utsträckning och prata med dig själv om du verkligen vill starta om senare från början bara för att det är jobbigt nu, vore det inte enklare att slutföra projektet den här gången.

Helt enkelt bli din egen bästa vän och minns att en vän är ingen som bara jamsar med, den vill ditt bästa och ifrågasätter därför dåliga tankar och mönster.

Det här är hur jag väljer att göra det iaf.

/Åsa

 

 

GLÖM NU INTE ATT TITTA IN HOS HENNE OCH LÄMNA NÅGRA RADER
- HON KOMMER BLI JÄTTEGLAD!

Klicka här!Vilken väg tar du idag?


Det är bara du som bestämmer dina mål och också dina misslyckanden - ingen annan.

Vet det!

Vem vill Du vara?

 

Nu ska jag röra mig mot sängen och jag ska somna med just den här raden i mina tankar.
Jag vet vem jag vill vara och jag vet vilka mål jag ska nå.
En stark och välmående kropp är inget som kommer ges till mig,
den är något jag måste ge mig själv genom att fortsätta min resa att förändra det jag vill ha förändrat.

Imorgon fortsätter jag att skapa den Robine jag vill vara.

Kärlek.
PEPP.

PEPP.
PEPP.
PEPP.


Mirakelnudlarna

Fick en fråga från en av mina läsare om dessa omtalade Mirakelnudlar. Jag kan säga att dom är tokpoppis och när jag första gången såg dem blev jag överlycklig eftersom nudlar sedan länge är mina stooora favorit i livet!

Ni kan tro att jag blev ännu lyckligare när Sid på Fitnessguru.se ville sponsra vår tävling med just precis dessa nudlar. Sweeet! Så... kalorifria nudlar, kan det verkligen stämma? Nudlar? Som varit min last i livet. Svar: JA! Och vart hittar ni dom? I Fitnessguru.se:s webshop såklart!
Klicka här för att komma direkt till the noodles!

Info om Mirakelnudlarna:
Mirakelnudlar från Japan är den senaste succén i USA. Nudlar som är nästan helt utan kalorier, endast 14 kcal per 100g. Kan det bli bättre? Fördelar:
 • Lågt kaloriinnehåll (ca 14 kcal/100gr). Troligen är kalorivärdet ännu mindre då inte alla kalorier kan tas upp.
 • Håller dig mätt under en längre tid. Glucomannan- fibrer expanderar ofta till 30-50 gånger sin storlek efter att de nått magen och tarmarna. Detta fenomen bidrar till en långvarig mättnadskänsla utan att påverka blodsockret eller din dagliga kaloribudget. Tack vare fibrernas expansion tar det lite längre för kroppen att bryta ner nudlarna, vilket i sin tur resulterar i att du känner dig mätt under en längre tid.
 • Renar kroppen. Fibrernas expansion bidrar även till att rena kroppen från toxiner i samband med att nudlarna passerar tarmarna. Tack vare den renande egenskapen kallas livsmedlet ofta för "i-no-houki" (översätts till “magens sopkvast" på svenska).
 • Utöver detta har studier visat på att Mirakelnudlar kan hjälpa till att sänka kolesterolhalten i blodet, motverka uppkomsten av diabetes och högt blodtryck.

 

Så TACK

för att ni tog hit dem till Sverige! Thumbs up!

 Bryt ett mönster!


Kanske brukar du tänka - "Imorgonbitti DÅ ska jag gå ut och gå!"
Kanske brukar det ofta vara så att den motiverade rösten fortfarande ligger och sover när du själv vaknat?

Idag är dagen då du ska bryta det mönstret!

Ut och gå. NU.

No Excuses!


Ni är så modiga!


Klicka på bilden för att läsa Jasmins fina ord om er

Titta här vilken fin sammanställning vi fått från en av våra deltagare Jasmin.
Bilderna är från andra GRYMMA DELTAGARE som trotsat sina nojor kring kroppen, tagit förebilder och bestämt sig för att lägga upp dom på bloggen.

Flera av er har i era inlägg uttryckt ångest och vånda över att göra det - men ni gjorde det i alla fall.

Allt mitt, heja heja går till er för FY BUBBLAN va ni är modiga!

PEPP,
Robine

Du är en käpp!

Japp.
Du läste rätt.
Du är en käpp.
En käpp i ett skört hjul som du vill ska rulla framåt men som du av rädsla inte släpper iväg.

Förr var jag kung, drottning, grundare och 100% nyttjare av ursäkter.
Jag har skrivit ett inlägg om det förut men det är värt att tas upp flera gånger.
Detta om varför vi skapar ursäkter till att inte göra ditten och datten är för att vi helt enkelt inte vill göra den.
Det kan handla om rädsla, lathet, ointresse etc.

I frågan om viktnedgång är det nästan uteslutande lathet och rädsla som hindrar oss från att nå dem mål vi vill nå.
Lathet för att det är mycket mer bekvämt att stanna inne. Vanedjur som vi är så är inte rörelsebehovet hos någon som är van vid att vara stillasittande särskilt högt.
Rädsla för att det är läskigt att utmana sig själv och det är ännu läskigare att bränna sina trygga broar. Om jag bestämmer mig för att jag inte kan gå ut och gå för att jag har ont i knäet då kan jag alltid använda mig av det och behöver därför inte gå ut.
Rätt?
Fel!

Ut och gå ändå. Så länge du inte har så ont att du gått till en läkare som uttryckligen förbjudit dig att använda knäet - gå ut och gå ändå. Ganska snart kommer du känna att det där ontet i knät försvinner eller kanske rent av att det faktiskt aldrig var där på riktigt.

Det finns orättvist många skydd för dig att använda också.
För kallt.
För regningt.
För varmt,
För blåsigt.
För snöigt.
För lite tid.
För lite pengar.
För lite kläder.
För mycket huvudvärk.
För mycket ja-ba-orkar-inte.
För mycket mörker.
För mycket värk.
För mycket TV.
För mycket blablablabla.

Vill du ha förändring?
Vill du nå de mål du satt upp för dig själv?
Är du beredd att göra det som krävs och jobba mot att sluta tycka att allt är ett straff?
Då måste du bestämma dig!

"Om du alltid gör som du alltid har gjort, kommer du alltid få det du alltid har fått."
Detta är ett ordspråk som används ofta och som jag älskar.
Jag tog hjälp av det i jobbiga, obekväma, fan-jag-vill-inte-vara-här stunder och om du vill att det ska funka på dig med så kommer det göra det.
Du kan inte vänta på att det ska komma till dig.
Du måste VILJA.

För ett år sedan var jag kung, drottning, grundare och 100% nyttjare av ursäkter.
Idag var jag ute på en 100 minuters rask promenad på halkigt väglag, i snömodd, i kraftigt snöfall, med barnvagn och med hund.

No more excuses!
Inga fler ursäkter!
Det finns inga omvägar.

Ingen kommer göra den här resan åt dig.

Ingen.Det jag skriver låter kanske hårt för många av er men ni ska veta att allt jag säger, säger jag med kärlek och djup förståelse.
Orden är raka och hårda för iband krävs det att dom är det.
Ibland kan man inte bli klappad medhårs.
Ibland krävs det att någon skakar om en och vågar säga en sanningen.
Jag är glad att jag hade den Någon i mitt liv och att jag tillslut bestämde mig för att inte ta det hon sa som en förolämpning utan som en konstruktiv sanning.
Tack vare henne fick jag upp ögonen för hur olycklig jag egentligen var i min 113 kilos kropp och tack vare alla hårda, raka, kärleksfulla ord kunde jag äntligen släppa taget om min offerroll, ta kommando över mitt eget liv och sluta tycka synd om mig själv.
Tack Duvetvem!

All ni där ute som känner er träffade... Ni ska veta att ni är fantastiska och att ni bara av att ha kikat in här på bloggen har tagit ett steg i rätt riktning för det måste innebära att ni är nyfikna på hur andra har gjort. Det kanske känns omöjligt just nu men jag lovar dig att om du orkar kämpa för dig själv en stund framöver så kommer saker och ting snart flyta på.

Om du undrar något - vad som helst - tveka inte att fråga.
Lämna en kommentar så ska jag besvara din fråga så gott jag kan. Antinger per mail eller i ett inlägg på bloggen.


Stor kram till er alla och ett fan va ni är bra!
KRAM!

Robine

Robine Román


Namn:
Robine (uttalas Robin) Román
Ålder: 26 år
Bor: I en härlig trea med min sambo Daniel och vår dotter Lo som är 2,5 år.
Gör: Jobbar som instruktör på mitt gym och håller även en praktikplats på samma ställe
Startvikt: 112,7 kilo
Vikt idag: 76,9!! Mitt ursprungliga mål låg på 77 kilo men detta ändrades under resans gång till...
Målvikt: ...67 kilo. Min drömvikt sen så länge jag kan minnas. Senast jag var där var jag 13 bast.
Kraftord: ”I dare you to Quit!”
Blogg: Klicka här!


Mitt namn är Robine och jag är en föredetta matmissbrukare med väskan full av ursäkter och offerkappan hårt tillknäppt kring halsen. Min övervikt var ett stort hinder för mig i sociala sammanhang och jag hade svårt till leka med mitt barn.

Jag fastnade med rumpan i stolarna på stadens lilla fik.
Jag kunde itne se mina tår för min mage var i vägen.
Jag hade svårt att knyta mina egna skor och jag blev andfådd av att gå från soffan in till köket.

Jag var allt annat än frisk och jag insåg att något var tvunget att bli förändrat...

Omställningen... eller förändringen av mitt liv var väldigt svår til en början - allt annat är en lögn.
Det var stunder då jag ville ge upp, gång på gång på gång.
Det kändes omöjligt att gå ner bara fem kilo.
Inför maten kände jag mig svag och på gymmet kände jag mig dum.

Vad fick mig att fortsätta?
Jo: viljan att förändra - på riktigt, en kurator som hjälpte mig reda ut mitt beteendemönster, ett bra stöd från omgivningen, mitt mantra och min dotter.
Dessa är alltså mina fem största tips.
Att ha gått till en kurator var nog det som hjälpte mig mest - hon hjälpte mig hitta de verktyg jag behövde för att fixa den här resan.
Jag hittade min "nödbroms" (som är guld att ta till vid kylskåp, livsmedelshyllor etc) och kunde kartlägga mina beteenden. Tack vare detta kunde jag lägga upp en plan för hur jag skulle tackla mina risksituationer och gå vinnande ur situationen.

Vad som verkligen fungerade för mig var att tänka "Om jag inte plockar ner den där chipspåsen/glassen/baconet i kundvagnen kommer jag vara jättestolt om 15 sekunder." - det har funkat varenda gång och jag har läsare som hört av sig till mig och berättat att dom anammat min metod och att det hjälpt dom med.
Prova! Det kanske funkar för dig med - OM DU BESTÄMMER DIG FÖR DET!

Att gör en stor förändring kräver att man har ett över-jag - ett jag som står över dina impulsbeslut. Ett Jag som inte låter dig backa. Som det goda samvetet - fast i ninja-super-macho-general variant, haha!

Hoppas att det här kommer vara till någon hjälp.
Vet en sak... Det är bara du som sätter dina egna gränser och väljer dina anledningar till att inte komma ut och röra på dig.

Kram och PEPP PEPP PEPP!
Robine


Lina Lindberg KuiljFör ett par år sedan satt jag och min man med 75 kilo mer på kroppen än vad vi gör idag.
Min man hade säkerligen en öl i handen och fet burgare från donken. Brevid honom i soffan satt jag, deprimerad med en cigg i munnen och ett glas vin i handen efter att ha käkat en snickers till middag.

Idag väger vi 75 kilo mindre och ölen har bytts ut mot proteindrinkar och godiset mot nyttig mat.
Min resa började tillsammans med Sid där jag gick ner 20 kilo på 4 månader.
Efter det första målet var uppnått så ville jag bara vidare, jag ville inte bara vara smal utan musklad och satsningen mot att tävla i Body Fitness startades. Satsningen mot scenen avbröts då jag blev gravid i Mars förra året. Efter en tuff graviditet på kryckor och i rullstol så stod vågen på 67 kilo igen.
Nu har jag lovat mig själv at inte nöja mig med min "nya mammakropp" och bara gilla läget utan formen ska bli grymmare än någonsin!!!
Jag har i snart ett år jobbat som personlig tränare och brinner för att hjälpa folk komma på rätt väg och förändra sina liv på det sättet jag har gjort. Att förändra sin kropp drastiskt är idag möjligt med allt från cambridge kurer till operation, men det du missar är den mentala resan. Den resan vi vill att du ska uppleva! Hoppa på tåget och våga bli den du vill vara!

//Lina


FAQHär finner ni info om tävlingen.
Är det något du undrar över som inte står med här så skriv en
kommentar med din fråga så ska vi se till att svara dig.Ska jag skicka in min förebild och mina mått nu?
Svar: Nej, behåll dom tills vidare. Vi kommer be att få dem när de 100 grymma dagarna är slut. Då vill vi ha före- samt efterbild, mått och en text om vad ni åstadkommit under tiden som gått och vad planen kommer vara för framtiden.
Mer info kommer ju närmare "finalen" vi kommer!

Hur gör jag för att anmäla mig?
Svar: Sista anmälningsdagen var den 7 april men misströsta inte. 100 GRYMMA DAGAR kommer komma tillbaka!
NU KÖR VI!OBS: ANMÄLNINGSSTOPP 7/4 2011

Ut med det gamla, in med det nya!


Gör den där förändringen du tidigare bara önskat/velat att du skulle genomföra.

 • Gå av en station tidigare på bussträckan.
 • Ta cykeln, eller gå till jobbet eller skolan istället för att åka bil/kollektivt.
 • Välj rivet äpple i filen/yoghurten/gröten istället för sylt/socker etc.
 • Köp de där remmarna du så länge velat ha till ditt gympass.
 • Utmana dig på gymmet - kanske är det dags att lägga om träningsrutinen om saker står still?
 • Välj att säga NEJ när din autopilot vill börja småäta ur kylskåpet.

Vilket mönster det än är du ska byta ut
- IDAG ÄR DAGEN DU SKA TA STEGET!


Välkommen till 100 grymma dagar!

Innan vi skriver något annat vill vi bara ge er alla en stor fet bamsekram för att ni antagit utmaningen och genom detta tagit ett stort kliv för er själva och era framtida jag! Tack vill vi också säga för den hjälp ni bidragit med för att sprida den här eskalerande eldbollen runtom i Sverige.
Vi kunde inte ha gjort det här så bra utan er!


Så, varför skapades 100 Grymma Dagar och vad händer nu?
Den här bloggen skapades först och främst som ett verktyg och en hjälp för alla deltagare i tävlingen 100 GRYMMA DAGAR men givetvis är du som inte hann vara med denna gång precis lika välkommen att ta del av allt som kommer printas ner här.

Vi kommer lägga upp bilder, skriva om kost, motion, motivation, tips, trix, smått´å gott och en massa massa mer. Som ytterligare ett verktyg på den här resan har vi givetvis skapat en Hundra Grymma Dagar-profil på facebook så ni som anmält er gå in på facebook och bli vän med oss där.
Kom ihåg vikten av att ha ett fungernade stödsystem - NU KAN VI PEPPA VARANDRA!

Men det är här i bloggen som ni får all information gällande tävlingen och våra utmaningar så se till att kika in dagligen! Förhoppningen är att den ska fungera som en portal för er där ni kan ventilera svårigheter, berätta om stora ögonblick och malla er för att ni nått första delmålet, kommit i era skinnypants eller äntligen kunnat bänka er egen kroppsvikt.
Här finns inte plats för jantelag - här är vi alla stjärnor och vi jobbar gemensamt för att bli den bästa versionen av oss själva!

I anmälan bad vi er att skriva ner era mål med de här 100 dagarna.
Kanske har ni målen helt klara för er - men för säkerhetsskull - skriv ner dom så du ser dom svart på vitt. Det är ett av momenten för att du lättare ska hålla dig på banan och inte tappa fokus för det lovar jag vi att du inte vill göra. (Sneak-peek: Den här resan kommer vara kantad av massa roligheter och delmoment - något ni inte vill missa!)

Målet med den här resan är helt individuellt.
Är du smal och vill bli biff?
Otränad och vill bli fit?
Fet som vill bli smal?
Eller kanske du har ett hinder som inte syns utanpå utan ligger inuti dig?
Det spelar ingen roll.
Skriv ner dem saker du tror dig kunna förändra på 100 dagar och som du sedan ska bibehålla.
Låt det inte bli för övermäktigt, men heller inte för snålt.
Vi är här för att utmana oss själva och utmaningen börjar idag.

Idag är dagen då vi kastar bort alla ursäkter, tar av oss offerkappan, trotsar våra rädslor och sakta men säkert förändrar det vi allra helst vill ha förändrat!
Eller hur?!

All PEPP och SWEETNESS!

Lina & Robine

Robines favoritpass

Eftersom mina två favoritmuskelgrupper ligger utdelade på två olika dagar får jag svara att jag har två favoritpass: axlar/bicep-dagen och bröst/tricep-dagen.
Det är axlarna jag diggar i den ena passet och bröst i det andra.

Varför jag gillar axlar?
Ett för att jag älskar snygga välformade axlar.
Två för att axlarna är mina tuffing-muskler.
Jag tycker om dom för jag är stark i dom och jag får alltid bra kontakt.  Kanske tycker jag om dem just för att jag känner mig trygg i rörelserna jag gör? Det är i alla fall ett ypperligt tillfälle att boosta både kropp och sinne.
Favoritövningen för axlar är drag mot hakan med skivstång.
Hat-övningen: Fjärilen - för att jag är mycket svagare i den övningen än de andra axelövningarna och den gör jobbigt ont på slutet, haha.

Varför jag gillar bröst?
Jag får nästan alltid grymt bra kontakt i bröst och det är den muskel jag tycker suger till allra skönast under ett träningspass. Favoritövningen är definitivt hantelflies. Varför? För att det sliter skönt i muskeln när man är i det exentriska (utdragna) läget. Lavv lavv lavv!!


Hantelflies... and it buuurns!

När jag tänker efter så diggar jag bicep och tricep också.
Bicep-favvon: "21:an" med skivstång som går ut på att man delar in en vanlig bicepcurl med stång i tre delar. Två halva - från bottenläge och upp halva och sen från halvstång till full kontraktion (toppläget). På det gör man sen 7 stycken hela bicepcurls. Med "rätt" vikt på så kan jag garantera dig skön, skön, skön smärta. Thumbs up!

Tips: se till att alltid flika in något i ditt träningspass som du vet att du behärskar, på så sätt kan du hålla en viss balans mellan ett självsäkert jag och det jaget som kan känna sig lite osäker kring nya övningar. Kanske har du redan hittat din tuffing-muskel eller tuffing-övning? Om Ja: Gör den ofta.

Här kommer videor som visar:

Hantelflies

Drag mot hakan

21:an


Bra att ha hemma!

Här kommer en lista på de livsmedel jag försöker att alltid ha hemma och de jag använder oftast (dock inte nu under min diet).
Kan ju säga att min grönsaksdel från början inte var mycket mer imponerande än isbergssallad, gurka och tomat och om jag köpte något annat så glömdes de bort i grönsakslådan och blev grönt mystiskt gegg istället för mat.
Här har jag ett kanontips...

Ha alla era kylskåpsgrönsaker på mittenhyllan på så sätt kan ni aldrig glömma dem!

Har funkat super för oss och numera ser vår personliga grönsaksdisk helt annorlunda ut...

I KYLSKÅPET

Protein & Mejerier

 • Kalkonskinka
 • Keso mini
 • Kvarg
 • Ägg
 • Lättmjölk
 • Lätt creme fraice
 • Fetaost Apetina 10%
 • Matlagningsgrädde 7%
 • Bregott mellan

Grönt och skönt

 • Bladspenat
 • Ruccola
 • Tomat
 • Röd paprika
 • Purjolök
 • Gul/röd lök
 • Potatis
 • Ingefära
 • Chili

Övrigt

 • Buljonger
 • Heinz Ketchup Lättsockrad
 • Kikkoman Soya
 • Sambal Olek

I FRYSEN

Protein

 • Kycklingfilé
 • Laxfilé
 • Alaska pollok
 • Fiskpinnar
 • Räkor m. skal
 • Vilt kött

Grönt & Kolhydrater

 • Broccoli
 • Ärt-, majs- och paprikablandning
 • Kidneybönor
 • Hel spenat
 • Falafel
 • Dill
 • Mango i bitar
 • Fruktmix
 • Hallon/blåbär
 • Massa frysta kryddor

Bara-att-värma-på

 • Nasigoreng
 • Majskolvar

I SKAFFERIET

Protein

 • Tonfisk i vatten
 • Makrill
 • Fiskbullar i buljong

Grönt & Kolhydrat

 

 • Basmatiris
 • Spagetti Barilla
 • Quinoa
 • Matvete Durum
 • Potatismos på pulver
 • Krossade tomater
 • Champinjoner på burk
 • Kronärtshjärtan
 • Go Green bönor av olika slag
 • Havregryn
 • Linfrön

Övrigt

 • Olivolja
 • Maizena Ljus


I FRUKT & GRÖNT SKÅLEN

 • Banan
 • Äpple Royal Gala
 • Citron
 • Lime
 • Vitlök

KRYDDOR

 • Örtsalt
 • Flingsalt
 • Citronpeppar
 • Färsk basilika
 • Färsk timjan
 • Citronkoncentrat

Tillskott för träningen

 • Whey 100% (proteinpulver)
 • Omega 3
Enjoy!

 

Broccoli

Ärt-, majs- och paprikablandning

Kidneybönor

Hel spenat

Dill


Bland bröd & flingor

Eftersom det här inlägget var så uppskattat när jag la upp det på gamla bloggen tänkte jag att jag kör en fräck re-cycle och postar den igen. Nyttig kunskap kan (nästan) aldrig upprepas för många gånger, inte för öron som vill ta till sig av den i alla fall.

Vad jag vill ta upp igen är den luriga fällan bland bröd och flingor.
Förr läste jag aldrig bakpå livsmedlen. Nu gör jag det alltid så fort jag ska köpa något jag inte haft hemma förut. Jag vrider och vänder och jämför tills jag hittar det som tilltalar mig mest.
Så... vad är det man ska leta efter?
På den frågan finns massor av olika svar beroende på vilket livsmedel du tittar på och vilket mål just du har. Men en tumregel för bröd och flingor - nästan oavsett vilket mål du än har är att alltid hålla koll på sockerhalten. Idag går det så många reklamfilmer om olika livsmedel som sägs vara kanonbra för dig när dem egentligen inte är det.
Ta Lingongrova eller Kelloggs Special K som båda två marknadsförs som bra, sunda livsmedel - WRONG... De är båda fulla med socker och inte alls så bra för dig som du kanske tror!
Lingongrovan har nästan 10 gram socker per 100g tex vilket är långt över det rekommenderade för bröd och Kelloggs Special K innehåller nästan 18 g socker/100g. Det är alltså nästan en femtedel!! Om du vill hålla koll på ditt sockerintag kolla bakpå ditt livsmedel och läs näringsinnehållet. För bröd, flingor, musli etc kan du gå efter följande regel: Sockerarterna ska gärna ligga på 5g eller mindre. Kostfiber får gärna ligga på 5g eller mer. Säg att du hittar ett bröd som har 7g sockerarter/100g - var inte för snabb med att lägga det åt sidan då för det är nu ska du titta längre ner i listan på kostfiber. Överstiger dessa sockerarterna med minst 1g så jämnar det ut sig kan man säga. (Men.. helst ska socker arten vara under 5g och kostfibren över.)

 


Medan du väntar...

Åh vad jag önskar att man kunde hitta "Motivation på burk" bland andra livsmedel i matbutiken.
Skulle inte det vara en väldigt bra affärsidé va?
Små konserver fulla med motivation. "Ta tre betala för två".
Men NEJ! Det finns inte.
Jag får minst ett mail/kommentar i veckan från läsare som berättar sin historia och det finns två nyckelrader som binder samman dem alla...

 

"Jag fattar inte hur jag kunde låta det gå så långt..."

"Nu väntar jag bara på motivationen som ska komma sen ska jag..."


...och det skär i mitt bröst varje gång som jag får säga att den där motivationen du så gärna vill ha - den kommer inte komma av sig själv. Inte för många i alla fall.

Vad som glöms bort medan man väntar på att Motivationen ska komma är att vikten inte står still. Nejnej, medan du väntar kommer vikten med största sannolikhet sträva högre och högre upp. Och DET är sanning.
När sedan Motivationen kommer av sig själv, eller när du sett till att skaffa dig den så kommer din startvikt inte vara X utan ha gått upp och blivit ett XY.

Jag minns när jag plötsligt en dag vägde 80 kilo.
Jag var 18 bast då och med tårar rullandes ner för kinderna tänkte jag:

"Hur kunde jag låta det gå så långt?"

Sen satte jag mig och väntade på Motivationen.
Följande två år gick jag upp till 86 kilo.
Under hösten 2004, 20 år gammal, började jag jobba ihop med en kille som var träningsfreak och som mer än gärna gav mig tips och han ringde mig varje morgon och väckte mig så jag kom ut på morgonpromenader. Den hösten gick jag ner till 77 kilo. Det tog två år för Slumpen och Motivationen att hitta mig.
Två år och sex kilo!

Sen började jag på folkhögskola.
När första terminen var slut, maj 2005, kom jag hem och ställde mig på vågen.
Den visade 90 kilo.
Jag hade gått upp 13 kilo på fem månader och jag tänkte:

"Hur kunde jag låta det gå så långt?"

Sen satte jag mig och väntade på Motivationen.
Igen.
Följande 2 år gick jag upp 15 kilo.
Vintern 2007 vägde jag 105 kilo och jag frågade mig igen...

"Hur kunde jag låta det gå så långt?"

För varje gång jag frågat mig själv detta har jag känt mig mer och mer ledsen och mer och mer uppgiven. Målet hamnade bara längre och längre bort...


Vad jag vill med den här texten är att få dig att förstå att medan du väntarMotivationen kan den sväva längre och längre bort från dig och ju högre upp vikten klättrar ju svårare känns det sedan att ta itu med den.
Hade jag inte väntatMotivationen i min 80-kiloskropp så hade jag bara haft en resa på 13 kilo.
Till slut hade jag en viktnedgång på 45 kilo framför mig när jag äntligen skaffat mig den där Motivationen.

Jag tänkte på den aktivt.
Jag gjorde listor på allt som kunde tänkas motivera mig att starta min resa.
Jag skaffade mig verktygen jag behövde och jag skaffade mig stödet från min omgivning.

Du kan gå ner i vikt.
JO, DU KAN VISST!!
Du måste bara tro på det.
Du måste bestämma dig för att tro på det och JA, du måste kämpa jävel i början.

Du som hakat på mina och Jasmins utmaningar kanske redan gjort en motivationslista, men om du inte gjort en - gör en! Och inte bara inuti skallen utan printa ner den på papper så du kan se framför dig vad det är du allra helst vill ha i livet.
Just det... Livet.
För det är det den här kampen handlar om.
Det är din rätt till ett lyckligt liv och det är bara du som ska sätta kraven för den lyckan.


HUR KUNDE DU LÅTA DET GÅ SÅ HÄR LÅNGT?!

Skriv ner det också.
Hur?
Och vad ska du göra för att komma undan att hamna i samma situation igen, fast med ytterligare 5-10 kilo på kroppen?

Allt jag skriver till er skrivs med kärlek och med en enorm önskan att även du, och just du ska nå dina mål.
Raka sanningar må vara dem som gör ondast, men det är också just dem som kommer stärka dig i slutändan.

Tro på dig själv.
Tro på dig själv.
Tro, på dig själv!

Så här såg det ut för mig medan jag väntade...
RSS 2.0